Elektrisch

Er zijn positieve ontwikkelingen binnen deze voertuigtechnologie. Er zijn zowel elektrische personenwagens, bestelwagens en vrachtwagens beschikbaar en de prestaties van deze voertuigen op het gebied van actieradius, topsnelheid en laadvermogen worden steeds beter.

De ontwikkelingen in de actieradius en de topsnelheid tot 80 kilometer per uur en een laadvermogen van 1.300 kg tot 4.000 kg. Deze elektrische voertuigen zijn uitermate geschikt voor stedelijk en regionaal vrachtvervoer met veel tussenstops.

In de elektrisch aangedreven wegvoertuigen zijn er varianten met alleen accu’s, de zogenaamde BEV’s (battery electric vehicles), hybride-elektrisch (HEV) en brandstofcelelektrisch (FCEV).

De basistechnologie van de twee varianten hybride en brandstofcel is praktisch hetzelfde, omdat er in beide opties sprake is van een elektrisch voertuig met een eigen generator aan boord. De hybride auto’s kunnen verschillende configuraties hebben van verbrandingsmotor tot gasturbines en in principe kunnen die gebruik maken van alle soorten alternatieve brandstoffen en zelfs de combinatie met een vliegwielsysteem is een optie. De brandstofceltechnologie kan worden gebruikt met diverse soorten brandstof om daaraan waterstof te onttrekken.

Op dit moment staat de technologie voor elektrisch aangedreven wegvoertuigen nog in de kinderschoenen, waardoor veel praktische problemen worden veroorzaakt in de confrontatie met de harde werkelijkheid van het alledaagse transport. Het directe rendement van een elektrische motor is aanzienlijk (minstens 80%), dus vanuit het oogpunt van energiegebruik zal de technologie met elektromotoren de toekomst gaan bepalen. Zelfs op dit moment is het rendement van batterij-elektrische en hybride- elektrische auto’s al aanmerkelijk beter dan van de auto’s met verbrandingsmotor, ondanks de nog lang niet volledig doorontwikkelde technologie en de mogelijke verliezen in de hele energieketen.

Ook bij deze voertuigen moet men zich de cruciale vraag stellen of de elektrisch aangedreven versies wel standaard door de autofabrikanten worden geleverd.