Auto privé leasen steeds populairder

autolease

Voor een paar honderd euro per maand in een nieuwe wagen rijden. Alles geregeld, zelfs eventuele reparaties worden verzorgd. Alleen zelf tanken als de benzine op is. Het is iets wat steeds vaker gekozen wordt door de consument. En dan niet via het bedrijf waar men werkt, maar privé. Het aantal gebruikers dat op deze manier een auto rijdt is sinds vorig jaar meer dan verdubbeld. Is het wel zo voordelig als beweerd wordt? En waarop moet je letten voor je een contract afsluit? Een aantal valkuilen op een rij.

Duur van het contract

Het eerste waar naar gekeken moet worden voor het afsluiten van een leasecontract is de loopduur. Of je nu kiest voor een aantrekkelijke shortlease deal of gaat voor een langer lopend contract, in beide gevallen dien je goed de kleine letters te lezen. Er zitten vaak nogal wat haken en ogen aan het contract. En eenmaal afgesloten zit je er aan vast en is het niet eenvoudig om er onderuit te komen.

Het aantal kilometers

Verder is het belangrijk om vooraf te bepalen welk type rijder je bent. Sluit geen leasecontract af met heel veel kilometers als je bijna nooit rijdt. En als je voor werk wekelijks door heel Nederland op de weg bent, neem dan een ruimer pakket. De leasebedrijven pakken het slim aan en kunnen je flink uitkleden als je over de limiet gaat. Het valt te vergelijken met telecomaanbieders die je flink meer laten betalen voor overmatig dataverkeer bijvoorbeeld.

Schade geregeld?

Wat ook duidelijk moet zijn is wie eventuele schade moet vergoeden. Hier kunnen de verschillen tussen de vele bedrijven flink oplopen, dus opgelet. Zolang er maar niet domweg wat gekozen wordt en met een beetje research zou het niet verkeerd moeten gaan. Al snel valt te zien of een aanbieder betrouwbaar is. De website dient betrouwbaar over te komen. Misschien kan wat informatie en ervaringen inwinnen bij vrienden of collega’s wat duidelijkheid opleveren.

Leasen iets voor mij?

Tenslotte een aantal voorbeelden van groepen bestuurders voor wie het leasen ideaal zou kunnen zijn:

De starters: Degenen die net afgestudeerd zijn en een baan gevonden hebben waarbij ze een auto wel kunnen gebruiken. Weinig geld op de bank nog, dus een auto aanschaffen is te duur. Dan kan een auto leasen een prima oplossing zijn. Goed voor de dag komen in een nieuwe auto en kosten die te overzien zijn.

De kilometervreters:De rijders die zeer veel op de weg zitten zijn ook voordelig uit met een leasecontract. Met een nieuwe wagen ben je nu eenmaal sneller van A naar B en dit kan veel tijdwinst opleveren.